srijeda, 15. listopada 2014.

carski drobljenac

Prema jednoj prici, neka priprosta seljanka koju je zbog loseg vremena neocekivano posjetio car Franjo Josip, obicni je smarn za drvosjece obogatila dodajuci mu jaja, voce i mlijeko. Prema drugoj prici, neki dvorski kuhar kojem nisu uspjele palacinke, istima je dodao grozdice i tresnje, posuo ih s puno secera u prahu i poslužio kao novu kreaciju. Kaiserschmarrn, u prijevodu carski drobljenac, duguje svoje ime upravo tim pricama. Ja sam ga probala u Becu prvi puta i okus me odusevio. A recept jos i vise. Jednostavno, brzo i fino.

SASTOJCI:
3 jaja
250g brasna
400ml mlijeka
3 zlice secera
1 vanilija secer
maslac (za tavu)
secer u prahu

PRIPREMA:
Razdvojite zumanjke i bjelanjke. Zumanjke umutiti sa brasnom mlijekom i secero. Bjelanjke posebno istuci u snijeg s prstohvatom soli. Dodati ih u smjesu lagano muteci rukom.
Na tavi otopiti komadic maslaca. Kada se rastopi staviti malo smjese. Kada cete zeljeti okrenuti (kao standardne palacinke), necete moci, vec ce se trgati na manje komade, ali to je u redu jel se iz tog razloga zove "drobljenac". Mene osobno podsjeca na kajganu :)
Posipajte tanjur secerom u prahu. Stavite komade na tanjur i ponovo posipajte secerom u prahu. Komadici bi trebali biti zute boje i iznutra pjenasti. Posluzite uz neki tekuci pekmez ili rastopljenu cokoladu 




Nema komentara:

Objavi komentar