nedjelja, 12. listopada 2014.

pita od banana i cokolade

Dragi moji. Poceo mi je faks ne znam dali na srecu ili na zalost. Kao sto ste mogli primijetiti da ne objavljujem vise recepte ucestalo. Manjak vremena :( Probala sam nedavno u " Finim tortama " finu (doduse ne tortu vec pitu) od banane i cokolade. (ne reklamiram slasticarnu ali ako mozete otidite, meni je dizajn interijera savrsen i ako ikada otvorim vlastitu slasticarnu bit ce slicno uredena). Doduse bila mi je mrvicu preslatka i odlucila sam se napraviti svoju verziju s malo manje secera. Recept za prhko tijesto sam vec napisala ali cu ga ponoviti buduci da se radilo o keksima.



PRHKO TIJESTO
180g margarina ili maslaca, ja preferiram maslac :)
1 jaje
1 zumanjak (uz ovo jaje)
200g secera
300g brasna
korica limuna
Inace za prhko tijesto dobar je omjer 3:2:1=brasno:secer:maslac

Najprije dobro izmutite maslac i secer te dodajte naribanu koricu limuna. Dodajte jaje i zumanjak. Zatim u smjesu dodajte 30 dkg brasna i umijesite tijesto. Dok mjesite tijesto bit ce vam potrebno dodavati jos brasna da se ne lijepi i dok ne postignete lijepu glatku masu. Na podlogu za valjanje posipajte brasno i po valjku takoder i izvaljajte tijesto. Pozeljno je da se lomi i lijepi, znaci da ce biti zaista meko i prhko. Pomocu valjka prebacite u kalup za pite. Rubove odrezite rezacem za tijesto, koji vam inace mogu posluziti kao dekoracija no posto se radi o kremi od cokolade nije potrebno u ovom slucaju. Pecite na 170*C dok ne dobije laganu zlatnu boju. Tokom pecenja tijesto se nadize pa vam preporucam da prekrijete folijom i stavite zrna graha ili nesto tesko da se ne digne previse. Najbolje da tijesto napravite nekoliko dana ranije kako bi popustilo i omeksalo.

BANANE
Banane narezite, ja preferiram kolutice i pokapajte kapima limuna kako nebi potamnile. Poslozite ih po tijestu. Ako zelite prije nego stavite banane tijesto mozete namazati nekim pekmezom ili nutellom. Bit ce mekse, ali ce kolac biti puno sladi tako da vam za prvi put preporucam da ipak to ne cinite dok ne vidite kako vam odgovara.



COKOLADNA KREMA
cokolada za kuhanje (za moj kalup 250g)
vrhnje za slag (zamoj kalup 300 ml)
sastojke dozirajte prema dubini svog kalupa

Vrhnje za slag zagrijte do vrenja. Natrgajte cokoladu na kockice te mijesajte dok se ne otopi i zgusne.
Prelijte preko banana te pospremite pitu u frizider na nekoliko sati da se krema stisne i ocvrsne.

Ukrasite kolac po zelji .



Nema komentara:

Objavi komentar