četvrtak, 4. rujna 2014.

junetina na lovacki sa sarenim spageticama

Dobar vam ovaj kisni dan zelim. Vani je hladno, vremena se ima, kisa lagano rominja i odlucih se pozabaviti junetinom na locvacki. Dugo se kuha dok meso ne omeksa.. Neki ga vole prije preprziti na naglo na maslinovom ulju, ja kako kada.

Sastojci (za 3-4 osobe)
0.4kg junetine, moze od buta, u mom slucaju potrbusina
1 veca glavica crvenog luka
2-3 mrkve isjeckane na kolutice
1 celer
1 lovorov list
2 zlice crvene paprike (ukoliko volite pikantnije pomijesajte slatku i ljutu)
granule cesnjaka
sol i papar
vegeta
100g pancete
1 limenka pelata rajcice (ili pasirana rajcica)
zlica crnog vina
ako volite mozete dodati sampinjone ili vrganje
1 paket sarenih tricolore spageta


Najprije ocistite luk i mrkvicu i narezite na sitne kockice. Pancetu narezite takoder na trakice ili kockice. Odkostite, odmastite meso i narezite na snicle ili trakice. Istucite snicle i zacinite paprom, soli i vegetom. Ukoliko volite preprziti meso prije umaka, uvaljajte komade u brasno i stavite ih na zagrijano ulje te kratko przite. Posudu za pecenje zagrijte do visoke temperature i tada nalijte malo ulja (ili zagrijte ulje od pecenja snicli) i istresite luk. Przite ga dok ne omeksa. Ukoliko niste pekli meso na naglo onda ga sada stavite na luk i izdinstajte te nmaknite sa strane. Nakon sto meso izdinstate propirjajte nasjeckane gljive (pustit ce vodu pa ce prskati!) i povrce. Kada povrce omeksa dodajte kockice pancete. Kada se panceta prepece vratite meso u posudu. Ukoliko su pelati veliki nasjeckajte ih i dodajte u meso zajedno s pasiranom rajcicom. Tokom kuhanja dodajte ostale zacine. Bitno da meso bude ispod povrsine tekucine tokom cijelog kuhanja.


Kada tekucina krene isparavati dodajte malo temeljca. Pred kraj kuhanja jelo podlijte crnim vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari. Ukoliko vam je umak rjedi, dodajte pred kraj kuhanja zlicu gustina. Pripremite prilog po zelji. Mozete odabrati palentu, okruglice od kruha, valjuske ili kao u mom slucaju tjesteninu. Ja sam odabrala tricolore spagete koje sam natrgala na pola i trecine kako bi dobila "spagetice". Uzivajte u jelu i dobar vam tek! Do citanja.

Nema komentara:

Objavi komentar