subota, 20. rujna 2014.

zimnica time!

Kisa pada.. trava raste.. a ja haram pon placu i kupujem sve sto mi se svidi za zimnicu (da imam ispitne rokove i ne, ne ucim :( ). Kupih 11kg crvene paprike, prekrsne i zdrave, na tresnjevackom placu kod nekog albanca, 3 poveca patlidana, oko 3 kg, 2 feferona i 1kg domaceg paradajza. Kod neke bake kupih kilu malih krastavaca i 3.5 kg viroviticke paprike za kiseljenje.Uz sve to za nedjeljni kolac pripremam cheescake, receptic sutra. Ima da nocas spavam ko mala beba.

Kisela paprika
Paprika za kiseljenje se ocisti, opere i nareze na polovice. Kako tko voli, ali meni su polovice drage. Netko ju prije prokuha kako bi bila meksa, ali ja ne. Na 10 kg paprike ide 2dkg soli, 40 dkg secera, 1litra vode, 1dcl esencije, 1 vinobran. U toj smjesi paprika treba odstajati 24h uz povremeno mijesanje. Nakon 24h papriku stavite u flasice i ulijte smjesu u kojoj je stajala.


Ajvar
Paprika se ocisti nareze na polovice i opere. Ajvar se moze praviti i od kuhane i od pecene paprike stoga ju skuhate ili specete ovisno ko kako voli. Ja volim oboje :-D .
Na 5 kg paprike ide 3-4 patlidana ovisi o velicini, 1 litra ulja, 3 litre vode, 3 zlice esencije i 1 saka soli. To sve prokuhati (ukoliko radite od kuhane paprike) i ostaviti da se hladi. Na pecenu papriku (5kg) ide 1 kg patlidana! Zatim samljeti u multipraktiku. U veliki lonac stavite malo ulja. Kada zagrije stavite smljevenu smjesu te uz mijesanje dodavati ulje. Ja osobno volim pikantniji ajvar pa raskuham feferone. Kuhati na umjerenoj vatri 2 i po sata uz STALNO mijesanje. Po zelji dodajte cesnjak.


Kiseli krastavci
Biorajte sto sitnije jel sitniji ispadnu najbolje. Za 5kg krastavcica potrebno je 3l vode, 3 lovorova lista, 5 zlica soli,1 zlica secera, litra bijelog octa, zrna bibera, 5 cesnjaka. Postupak je isti kao s paprikom, treba stajati 24 sata u smjesi te tu smjesu uliti u staklenke s krastavcima.

Pecena paprika
Najlaksi dio zimnice. Paprika se samo opere i ispece u pecnici. Jedino folijom omotajte protvan.Pece se na 200*C cca pola sata, ako je manja dok se ne ispece.
Pekmez od krusaka
Za ovaj pekmez vrijedi pravilo koliko voca toliko secera. 3kg krusaka, ocistiti i narezati. Staviti kuhati s polovicom (dakle 1.5kg) secera. Kada omeksaju sameljite ih stapnim mikserom najbolje ukoliko imate utikac blizu peci :) . Tokom kuhanja isprobati i dodati secera, po zelji cimeta (ja dodam + secer vanilija). Dodati zelin i kuhati dok se ne stisne.

NAPOMENA: Sve flasice za spremanje zimnice najprije moraju biti oprane i sterilizirane (u peci)!!!!

Nema komentara:

Objavi komentar