utorak, 2. rujna 2014.

Wiener Apfelstrudel...


   

...iliti Becka strudla s jabukama moj je danasnji recept. Nedavno sam ju jela na benzinskoj na autoputu i ostavila je na mene bas jak utisak, ne znam zbog toga sto sam bila u iscekivanju morske obale ili je zaista toliko fina pa sam morala isprobati :) Bas fino pase uz salicu vruceg caja od svjezih listova metvice dok gledam ovu glupu kisu kako pada, pada i paaadaaaaaaa.... Ako vise volite "cool pite" mozete je posluziti sa sladoledom, ta kombinacija vruce hladno je meni neodoljiva. Fina strudla od vucenog tijesta (ili kupovnih kora :-P ) nadjevena jabukama bademima rumom i grozdicama. Dodala sam ja i malo meda u jabuke. U originalan recept idu grozdice ali neki ih moji ukucani ne jedu pa ih nisam stavila, a vama prepustam na izbor.

TIJESTO:
  • 150ml toplog mlijeka
  • 250g mekog bijelog brasna (postoji bas "brasno za tanka tijesta" ukoliko zelite s time raditi)
  • prstohvat soli
  • 2 zlice ulja
  • 1 jaje
  • prema receptu u tijesto ide zlica bijelog vina no ja se nisam usudila staviti
 NADJEV:
  • 500g-700g socnih kiselkastih jabuka
  • 100g secera
  • 40ml ruma
  • 50g grozdica
  • pola zlicice cimeta
  • maslac
  • 50g bademovih listica
  • 50g secera
  • 60g krusnih mrvica
  • sok 1 limuna 
1. Da vas na pocetku upozorim, koristite pregacu jel cete biti masni i brasnavi. U posudu stavite brasno te rukom napravite rupu u sredinio. U njega stavite sol i jaje. Ja volim posebno pjenjacom istuci jaje pa onda dodati u smjesu. Stavite takoder malo ulja (i vino ukoliko stavljate ukoliko ne tada stavite par kapi mlakog mlijek ili vode i prstom lagano promijesajte). Krenite mijesiti, najbolje rucno ako imate volje. Dok mijesate lagano dodajte preostalo mlijeko.
2. Kada tijesto postane cvrsto oblikujte kuglu, dodajte mu po povrsinama malo brasna i po gornjoj povrsini premazite kap ulja tek toliko da se sjaji. Ostavite ga da odstoji 10ak minuta. Nakon toga ga premijesite, prekrijte prianjajucom folijom i ostavite da stoji oko 2h.
3. Grozdice namocite u mlakoj vodi i par kapi ruma. Krusne mrvice i secer pomijesajte te lagano preprzite na maslacu. Ohladite ih. Bademove listice takoder poprzite na maslacu, ali lagano! Ocijedite limun.
4. Kada se tijesto odmorilo, osjetit cete da je mekano. Stavite ga na pobrasnjelu povrsinu i razvaljajte. Najbolje da ga razvlacite na stolu prekritom starim stoljnjakom kojeg posipate brasnom. Razvaljajte ga sto je vise moguce.
5. Razvaljano tijesto poprskajte uljem i razmazite ga kako prilikom razvlacenja nebi popucalo. Nauljite ruke primite tijesto za jedan kraj i orecite ga po zraku. Ako ste ikada gledali pizza majstora u pizzeriji, e bas poput njega. Time ce vam se tijesto dodatno razvuci. Smjestite ga na stol. Pod rub tijesta stavite obe ruke i lagano prstima razvlacite, od sredine prema rubovima. Lagano potezite. Ukoliko pukne pokrpajte ga. To je najgori dio pecenja strudli i pita pa ako nemate vremena ili vam se ne da slobodno koristite kupovne kore. Uzmete dvije kore, nauljite iz izmedu i nauljite gornju povrsinu po kojoj cete stavljati filu. Vecinom zelim na brzinu kolac pa se ne zezam s tim :-D
6. Sada kada cete raditi nadjev, ocistite jabuke od koze ni kostica i narezite na cetvrtine. Svaku cetvrtinu premazite sokom limuna kako jabuke nebi tamnile. Cetvrtine izrezite na tanke listice. Pomijesajte ih s ostatkom limunovog soka, grozdicama, bademima, cimetom i rumom. Prije nego sto cete filati tijesto premazite donje rubove savijace krusnim mrvicama otopljenim na maslacu. Zatim rasporedite nadjev i zarolajte tijesto.
7. Krajeve prerezite malim tanjuricem. Smjestite u pleh. Povrsinu tijesta namastite maslacem kako nebi pregorilo. Pecite na 200*C 20-30 minuta. Nakon sto je savijaca gotova, posipajte secerom u prahu. Ako ne radite "cool pitu" prije rezanja i posluzivanja pricekajte da se ohladi. Uzivajte u svojoj savijaci, strudlici :)      

tanjuric handmade by: Helena Hertl



Nema komentara:

Objavi komentar