četvrtak, 24. srpnja 2014.

bezimeni kolac od jabuka

Setam ja danas tako hodnikom i spazim 4 lijepe jabucice koje nitko ne zeli pojesti. I padne mi ideja na pamet, iskoristit cu ih za kolac. Za ovaj kolac vam treba minimalno sastojaka i jedna lijepa velika zlica kojom cete ga jesti (posto jabuke tokom pecenja puste sok kolac nije pre cvrst).

SASTOJCI:
  • 4 jabuke po mogucnosti kisele, a i broj jabuka varira ovisno o velicini protvana
  • litra mlijeka
  • 8 zlica secera
  • 3 secer vanilija
  • 6 zlica ostrog brasna ( ili gustina)
  • 2 jaja
  • 2 prstohvata soli
  • 2 zlice domaceg pekmeza ili dzema
POSTUPAK:
  1. Oguliti jabuke te narezati. mozete na ploskice i trokute te ih posloziti po dnu protvana. Posecerite ih. Po zelji dodati malo cimeta. Protvan staviti u pecnicu na 180*C cca oko 20 min, dok jabuke ne omeksaju i lagano se karameliziraju. Pecnica ne mora biti prethodno zagrijana.
  2. U lonac uliti malo vode da pokrije dno u tankom sloju (da mlijeko ne zagori). U taj lonac staviti 8 deci mlijeka i staviti na laganu vatru mijesajuci dok ne zakipi. Preostalih 2 deci u nekoj posudi razmutiti sa 2 secer vanilije, brasnom, 1 prstohvatom soli i 2 zumanca. Bjelanca staviti u drugu posudu trebat ce vam kasnije. Smjesu dobro razmutiti pjenjacom. Kada mlijeko na vatri zakipi, makne se s vatre te mu se doda ova smjesa. Neprekidno se mijesa na vatri dok se ne zgusne. 
  3. Kada je smjesa kuhana ulije se na jabuke. Sadrzaj protvana (pecene jabuke i smjesa od mlijeka) stavlja se u pecnicu na kratko tek toliko da se napravi korica. Po meni je to vrijeme dok ne napravite snijeg.
  4. U posudu s bjelanjcima dodate 1 vanilija secer i secer (ako zelite mozete rasporediti 4 zlice u kremu od mlijeka i 4 u snijeg)  te dvije zlice pekmeza ili dzema i 1 prstohvat soli. Istucete snijeg. On nece biti previse cvrst zbog pekmeza no nece biti ni tekuc. 
  5. Snijeg od bjelanjaca se nanosi na kremu koja je pecenjem dobila koricu (nije potrebno hladiti). Prilikom rasporedivanja snijega mozete ostaviti grbice i udubine, kolac ce vam ljepse izgledati.
  6. Sada se kolac zadnji puta stavlja u pecnicu na otprilike 10 min, sve dok snijeg ne dobije lijepe zlatne rubove.
Ako vam je kolac uspio on nece biti previse cvrst i pojavit ce se po pjeni kapljice soka od jabuke sa dna protvana. Kolac ohladite, posluzite i uzivajte :)

Nema komentara:

Objavi komentar