SASTOJCI:
- 4 jabuke po mogucnosti kisele, a i broj jabuka varira ovisno o velicini protvana
- litra mlijeka
- 8 zlica secera
- 3 secer vanilija
- 6 zlica ostrog brasna ( ili gustina)
- 2 jaja
- 2 prstohvata soli
- 2 zlice domaceg pekmeza ili dzema
- Oguliti jabuke te narezati. mozete na ploskice i trokute te ih posloziti po dnu protvana. Posecerite ih. Po zelji dodati malo cimeta. Protvan staviti u pecnicu na 180*C cca oko 20 min, dok jabuke ne omeksaju i lagano se karameliziraju. Pecnica ne mora biti prethodno zagrijana.
- U lonac uliti malo vode da pokrije dno u tankom sloju (da mlijeko ne zagori). U taj lonac staviti 8 deci mlijeka i staviti na laganu vatru mijesajuci dok ne zakipi. Preostalih 2 deci u nekoj posudi razmutiti sa 2 secer vanilije, brasnom, 1 prstohvatom soli i 2 zumanca. Bjelanca staviti u drugu posudu trebat ce vam kasnije. Smjesu dobro razmutiti pjenjacom. Kada mlijeko na vatri zakipi, makne se s vatre te mu se doda ova smjesa. Neprekidno se mijesa na vatri dok se ne zgusne.
- Kada je smjesa kuhana ulije se na jabuke. Sadrzaj protvana (pecene jabuke i smjesa od mlijeka) stavlja se u pecnicu na kratko tek toliko da se napravi korica. Po meni je to vrijeme dok ne napravite snijeg.
- U posudu s bjelanjcima dodate 1 vanilija secer i secer (ako zelite mozete rasporediti 4 zlice u kremu od mlijeka i 4 u snijeg) te dvije zlice pekmeza ili dzema i 1 prstohvat soli. Istucete snijeg. On nece biti previse cvrst zbog pekmeza no nece biti ni tekuc.
- Snijeg od bjelanjaca se nanosi na kremu koja je pecenjem dobila koricu (nije potrebno hladiti). Prilikom rasporedivanja snijega mozete ostaviti grbice i udubine, kolac ce vam ljepse izgledati.
- Sada se kolac zadnji puta stavlja u pecnicu na otprilike 10 min, sve dok snijeg ne dobije lijepe zlatne rubove.
Nema komentara:
Objavi komentar