ponedjeljak, 14. srpnja 2014.

rozata aka creme caramel

Pozdrav dragi! Ovaj recept je za sve ljubitelje vanilije i karamele, a ujedno i moja najdrazi recept od svih. Svoj prvi receptic za rozatu, a po meni i najjednostavniji, dobila sam jos u osnovnoj skoli. Ufff mogla bi pojesti sve rozatice koje napravim, al ipak budem dobra i podijelim ih s ukucanima. Nadam se da cete i vi podijeliti svoje rozatice, a ne ih ljubomorno cuvati samo za sebe :)))

SASTOJCI ZA KREMU:
  •  1L nemasnog mlijeka
  • 6 jaja
  • 1 mahuna vanilije
  • 6 jaja 
  • 10 dkg secera
  • 1 vanilija secer
1. Mahunu vanilije razrezati i ostrugati srz te staviti u posudu s mlijekom na stednjak. Kuhati dok ne prokljuca. Maknuti s vatre te ohladiti na sobnu temperaturu. Izvaditi mahunu vanilije. Jaja lagano izmutiti pjenjacom, ni u kojem slucaju nemojte koristiti mikser. Jaja dakle ne smiju biti pjenasta vec samo pomijesana sa 10 dkg secera i 1 vanilija secerom. Zatim je potrebno u jaja lagano dodavati mlijeko kroz cjedilo da ne upadaju komadici srzi vanilije.

SATOJCI ZA KARAMEL PRELJEV:
  • 20 deka smedeg secera
  • nekoliko kapi vode
2. Na tavicu staviti malo vode da se karamel ne zalijepi. Zatim dodati secer, moze i bijelio kristal secer i  preprziti ga. Kada se secer potpuno rastopi brzo ga izliti u kalupe. Karamel ce se brzo stvrdnuti no ne brinite, nakon pecenja ce se rastopiti. Ja preferiram male keramicke kalupice no pri vecoj kolicini rozate mozete koristiti vatrostalnu zdjelu. 3. Pripremljenu kremu preliti u kalupe preko karameliziranog secera

PECENJE:

4. Rozatice se obavezno peku u parnoj kupelji. Dakle u veliku posudu natocite vode (pazide na kolicinu s obzirom na visinu kalupa da vam se ne prelije u kalupe po kremi) te u taj "bazencic" poslozite kalupice. Krema se pece 40 minuta na 180 *C. Nemojte misliti da ste pogresno napravili ako je krema tekuca nakon pecenja, ona se hladenjem stisne. Dakle krema ovako izgleda nakon pecenja. Rozata se moze i kuhati poklopljena na pari no cvrsca ce ispasti pecenjem.



Nakon sto ste svoje kremice dobro ohladili, pomocite noz (tupi, nemojte pogrijesiti kao ja pa sa nozem sa zubicima unistiti rubove :((( ) i okruzite kremu te preokrenite na tanjur. Curenje kreme cete najlakse izbjeci ako kalup najprije pokrijete tanjuricem i zatim preokrenete. Posto je recept relativno kompliciran, usavrsite ga vjezbanjem, vjerujem da necete imati nista protiv :-D









 

2 komentara: