četvrtak, 3. srpnja 2014.

paprike sa ohrida

Holla citaoci! Evo danas od mene nesto slano. Ohridske paprike :) Ooooooobozavaaaaam ih kao i sva ostala makedonska jela. Nazalost kolicinu sastojaka vam ne mogu tocno reci, sve ovisi o paprikama koje punite. Ali mogu vam reci da ce vam najvaznija stvar tokom priprave ovog jednostavnog jela/priloga biti-POKLOPAC.

SASTOJCI:
paprike (u mom slucaju 7; obavezno jedna vise nego sto planirate pojesti)
svjezi kravlji sir,
feta sir,
vrhnje (najbolje ako imate domace, ako ne dodajte malo brasna u vhnje),
neki tvrdi sir, ja volim podravec
suha junetina


POSTUPAK:
U posudu sa svjezim kravljim sirom dodati kockice feta sira i naribati tvrdi sir. Suhu junetinu narezati na trakice ili kockice i dodati u smjesu. Smjesom napuniti paprike. Dobro ih napunite jel sir ispusti vodu pa se smjesa smanji. Onu papriku viska narezati na komade koji sluze kao poklopac.
 U nekoj posudi ili loncu zagrijati ulje. Paziti na kolicinu ulja, jel paprike i sir ispuste vodu. Posudu obavezno poklopite! Paprike se peku na vatri, a ne u pecnici. Pazite kada ih okrecete, prskaju!
 Uzivajte u mirisu :)) Ja obozavam miris pecenih paprika. Pred kraj pecenja politi ih kiselim vrhnjem (ako nije domace onda vrhnje pomijesati sa zlicom brasna tako da bude gusto).

-napomena: ukoliko paprike radite kao prilog nekom mesu ili kao prilog imate peceni krumpir paprike pecite na tom ulju od pecenja.


Nema komentara:

Objavi komentar